Waar moet ik op letten bij het kopen van brandhout?
Optimaal plezier van uw haard of kachel begint bij de keuze voor het juiste brandhout. Heat World leg u uit waar u op moet letten bij de aanschaf en gebruik van hout voor uw haard of kachel. Gaat u brandhout kopen, dan is het belangrijk dat het hout dubbel gekloofd is en minimaal twee jaar gedroogd is in een tegen regen beschutte omgeving. Goed gedroogd brandhout geeft een helder geluid wanneer u twee blokken tegen elkaar slaat.
Welke houtsoorten zijn geschikt als brandhout?
Vrijwel alle houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken als brandhout. Er zijn slechts kleine verschillen in thermische waarde tussen verschillende houtsoorten, mits ze droog zijn. Eiken hout heeft bijvoorbeeld een warmteopbrengst van 5,1 kWh/kg. Dennen- en berkenhout heeft een iets hogere thermische waarde van 5,3 kWh/kg. De keuze voor brandhout hangt dan ook met name af van de gewenste brandsnelheid, vlammenpatroon en soort kachel of haart. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor hardhout omdat dit mooiere vlammen geeft en de kolen langer blijven gloeien. In een kachel die voortdurend moet branden is hardhout bovendien praktischer omdat er minder vaak brandhout aangevuld hoeft te worden. Voor een sneller verbrandingsproces in bijvoorbeeld een accumulerende kachel zijn lichtere houtsoorten geschikter. Harshoudende houtsoorten zoals dennenhout of berkenhout zijn in verband met de roetafzetting minder geschikt voor oudere kachels of schoorstenen met trekproblemen.
Waar moet ik op letten bij het gebruik van brandhout?
Essentieel bij het stoken van een haard of kachel is het gebruik van droog brandhout. Vocht in het hout zorgt er namelijk voor dat veel warmte verloren gaat en vervuilende rookontwikkeling ontstaat. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidspercentage dat kan oplopen tot 50 procent. Voor een optimaal verbrandingsresultaat moet brandhout gedroogd worden tot dit percentage gedaald is naar zo’n 12 tot 15 procent. Het droogproces duurt minimaal twee jaar en wordt versneld door hout te klieven. Gekliefd brandhout geeft bovendien een betere verbranding. Dat komt omdat een grotere gedeelte van de goed brandbare kern van het hout bloot staat aan de vlammen. Het is tot slot vanuit gezondheid- en milieuoogpunt sterk af te raden om afvalhout te gebruiken dat (mogelijk) bewerkt is met schadelijke stoffen.
Hoe sla ik brandhout op?
- Buiten: Zorg voor beschutting tegen regen of druppend water van overhangende bomen of daken. Plaats het brandhout op pallets zodat het geen vocht uit de grond opzuigt. Zo ontstaat meteen een goede beluchting van het hout aan de onderzijde.
- Binnen: Sla het brandhout op in een goed geventileerde ruimte, zoals een garage of schuur. Zorg voor ventilatieopeningen in de houtstapel door de stapelrichting af en toe te variëren.
- Leg brandhout een tot twee dagen voor gebruik in een houtvak in huis, het liefst dichtbij een warmtebron. In accumulerende kachels – die zo’n 24 uur na het stoken warm blijven – kan lichtvochtig brandhout een paar uur voor gebruik geplaatst worden om zo te drogen.