Schouwen: een lijst om een vlammenkunstwerk

Een schouw is een stookplaats met een open vuurmond. Waren schouwen vroeger primair een stookplek. Tegenwoordig fungeren ze steeds vaker als een lijst om een schilderij en soms wordt er zelfs een gesloten haard of casette ingezet. Door de ongekende diversiteit aan soorten, modellen en materialen zijn ze precies af te stemmen op een interieur. Naast de zogenaamde designschouwen zijn er echter nog wel degelijk schouwen die in de eerste plaats als vuurplek fungeren. Heat World zet de verschillende soorten schouwen voor u in een handig overzicht.

Antieke schouwen:

Schouwen bestaan al honderden jaren als stookplek. In historische panden zijn soms nog echt klassieke schouwen aanwezig. Het gebeurt ook wel dat antieke schouwen uit woningen worden gehaald die afgebroken worden en een tweede leven krijgen. Daarnaast zijn er tal van replica’s op de markt.

Granietschouwen :

Deze schouwen zijn gemaakt uit graniet. Dit natuursteen is door zijn hardheid erg duurzaam.

Houten schouwen :

In de schouwconstructie is hout verwerkt, vaak in de vorm van balken. Uiteraard staat het hout niet rechtstreeks in contact met het vuur.

Kalksteen schouwen :

Kalksteen is een wat zachtere steensoort die vaak uit Frankrijk of Spanje wordt gehaald. Daardoor zijn deze schouwen wat minder duurzaam, maar wel erg mooi te bewerken.

Marmeren schouwen :

Marmeren schouwen zijn duurzaam en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Veel fabrikanten van schouwen halen hun marmer uit Italië.

Natuurstenen schouwen :

Verzamelnaam voor schouwen die gemaakt zijn van natuurlijke steensoorten. Het kan gaan om bijvoorbeeld speksteen, kalksteen, graniet of marmer.

Schouwvoering :

Antieke schouwen kunnen na verloop van tijd aan stabiliteit inboeten. Een ondersteunend binnenwerk zorgt ervoor dat ze in dat geval bruikbaar blijven.

Sierschouwen :

Deze schouwen zijn met name ontworpen met oog op hun uitstraling, die voorrang krijgt op het gebruiksgemak.

Speksteenschouwen :

Een schouw gemaakt van speksteen. Deze natuursteen wordt vaak gewonnen in Brazilië of Finland. Speksteen is zeer vuurbestendig en duurzaam en tegelijkertijd goed te bewerken en te zandstralen.

Stijlschouwen :

Schouwen waarbij een sterke aandacht is geschonken aan het design van de schouw.