Zuinig stoken: spaar het milieu én uw portemonnee

Zuinig stoken wordt steeds belangrijker. Fossiele brandstoffen raken sneller op dan we denken. En bij de productie en transport ervan brengen we ook schade toe aan het milieu. Daarnaast is het ook uit economisch oogpunt steeds interessanter om zuinig te stoken. Bij elke onvolledige verbranding gaat er namelijk een deel van uw duurbetaalde brandhout in rook op. We helpen u daarom graag om  warmte, sfeer én rendement op optimale wijze.

Hoe kan ik zuinig stoken?

Heat World biedt u een uitgebreid overzicht met milieubewuste tips om zuinig te stoken. Zuinig stoken begint al bij de voorbereiding. Een schone schoorsteen die goed trekt is bijvoorbeeld essentieel voor een optimale verbranding. De juiste opbouw van het houtvuur, de toevoer van lucht en de dosering van nieuw hout zijn andere belangrijke factoren. En ook bij het doven van een vuur hebben we tal van handige tips en trucs.

De invloed van haard of kachel op zuinig stoken

Hoe goed u de tips om zuinig te stoken echter ook toepast. Het model van uw haard of kachel speelt vaak een grote rol in de economische en ecologische prestaties. Door de ontwikkeling van moderne verbrandingstechnieken halen haarden en kachels bijvoorbeeld veel betere verbrandingsrendementen dan tien jaar geleden. Het is daarom het overwegen waard om een oude kachel of haard te vervangen als u zuinig wilt stoken. Accumulerende houtkachels behalen het beste rendement en leveren bovendien energiezuinige stralingswarmte. Tot slot is het belangrijk om uw woning goed te isoleren zodat u de sfeerwarmte van een haard of kachel optimaal benut.