Verschillende soorten systemen en mogelijkheden voor verwarming
Zelfs de best geïsoleerde woning verliest warmte aan de buitenlucht. Dat maakt verwarming noodzakelijk. Vaak vinden we de toegepaste verwarmingsmethode echter zo vanzelfsprekend, dat we niet meer nadenken over de andere mogelijkheden die er nog zijn om warmte te produceren. Er zijn echter tal van systemen en toestellen op de markt die het verlies aan warmte kunnen compenseren. Welke type verwarming het meest geschikt is voor u, hangt onder meer af van budget, type woning en specifieke verwarmingswensen. Als oriëntatie zet Heat World echter alvast de verwarmingsmogelijkheden op een rij.
Bijverwarming:
Bijverwarming levert een bijdrage aan de totale warmtebehoefte in een pand. Het heeft dus niet de capaciteit om zelfstandig de hele woning of ruimte te verwarmen.
Centrale verwarming:
Centrale verwarming is een systeem waarbij de warmte op één plaats wordt opgewekt. Deze warmte wordt door middel van water of lucht getransporteerd naar andere ruimtes in een woning. Staat tegenover meerdere verwarmingstoestellen in een pand.
Convectieverwarming:
Bij convectieverwarming wordt koude lucht met behulp van een brander omgezet in warme lucht.
Elektrische verwarming :
Verwarmingssysteem op elektrische dat meestal wordt toegepast voor stand-alone units. Vaak zijn ze voorzien van een warmte-accumulerende functie voor ’s nachts.
Gasverwarming:
Systeem waarbij lokale gasbranders of centrale gasbranders de woning verwarmen. Meestal maakt dit type verwarming gebruik gemaakt van aardgas. Er bestaat echter ook gasverwarming op butaan of propaan.
Houtverwarming:
Systeem of verwarmingstoestel die de volledige verwarming van een woning verzorgen met hout als brandstof.
Hoofdverwarming:
Systeem of verwarmingstoestel dat de voornaamste warmte in een woning biedt, eventueel bijgestaan door een bijverwarming.
Lokale verwarming:
Een toestel dat slechts één ruimte of een deel ervan verwarmt.
Luchtverwarming:
Systeem waarbij de warmte door een woning wordt verspreid door middel van lucht.
Sfeerverwarming:
Verzamelnaam voor haarden en kachels die in de eerste plaats sfeer en gezelligheid bieden van vuur. Er zijn echter steeds meer sfeerverwarmers die volledig een woning van warmte kunnen voorzien en daarmee een alternatief zijn voor meer gangbare vormen van verwarming.
Stralingsverwarming:
Systeem waarbij warmte wordt verplaatst door middel van warmtestraling of onzichtbaar infrarood licht.