Stralingswarmte zien

Rood licht heeft de langste golflengte van alle soorten zichtbaar licht, zoals we die kennen uit de kleuren van de regenboog. Stralingswarmte of warmte-licht heet infra-rood licht, omdat het een golflengte vertoont die net iets langer is dan bij rood licht. Aan de andere zijde van het zichtbare spectrum bevindt zich het ultraviolette licht, met een iets kortere golflengte dan violet licht en dus famillie van de X-stralen en radio-aktieve stralen.

Stralingswarmte is dus een licht dat we niet kunnen zien, maar dat is gewoon toeval. Was de mens een nachtdier of een roofdier geweest, dan hadden onze ogen zich waarschijnlijk wel ontwikkeld om infrarood licht te zien. Uw kat kan ervan meespreken en wanneer U haar ooit ‘s nachts naar buiten ziet springen, denk dan niet, omdat U niets ziet, dat zij alleen maar schimmen ziet. Het is overigens ook doordat ze onze warmte-uitstraling zien, dat muggen ons ‘s nachts zo goed weten te vinden. We hoeven ons evenwel niet te ongelukkig te voelen dat we geen infrarood kunnen zien. De meeste dieren die dat wel kunnen, zien niet alle kleuren van het “zichtbare licht” die wij wel kunnen onderscheiden.

Ook militairen gebruiken infrarood-kijkers, om 's nachts de vijand te ontdekken. Met een speciale filter kan stralingswarmte ook worden gefotografeerd. En net als bij gewoon licht kan je infrarood weerkaatsen met een spiegel.