JE DAGELIJKSE DOSIS GEZONDHEID EN VITALITEIT ?

Toen we zo'n 20 jaar terug de bouw van speksteenkachels deden heropleven, hadden we er geen idee van dat we daarbij ook onze klanten zouden kunnen vitaliseren. En misschien zelfs wat bijdragen tot hun gezondheid. Het vroeg ons langdurige studie van wetenschappelijke rapporten om uiteindelijk die waarheid te erkennen. Merkwaardig genoeg blijkt onze speksteenwarmte een vrije bron van van vitaliteit en gezondheid, waar je alleen maar van hoeft te genieten. De vraag is, zal het even lang duren om je dokter te overtuigen ? Of je architekt ? Ook op deze vragen krijgen we spoedig antwoord.

MEDISCH GEBRUIK

We zouden niet durven suggereren dat dat de stralingswarmte van speksteenkachels positief zou zijn voor Uw gezondheid, indien dat infrarode licht niet zoveel medische toepassingen kende in zowel de moderne als de oeroude geneeskunst. Van het "Tepidarium" dat de oude Romeinen ontwikkelden, tot de infrarood-saunas die vandaag in hospitalen worden gebruikt om de bloeddruk te stabiliseren. Van het oude Chinese gebruik van gloeiende "Moxa" stokjes dichtbij accupunkten, tot de infrarode behandeling van littekens in de plastische chirurgie. Van het verlichten van spier- en gewrichtspijnen in de sportwereld met infraroodlampen, tot de vergelijkbare behandeling van lentemoeheid of koortsmakende ziekten door de huisdokter.

UW BRON VAN VITALITEIT EN IMMUNITEIT

Het is vooral 's winters dat een tekort aan stralingswarmte van de zon kan optreden, wat aanleiding geeft tot de zogenaamde winter- of lentemoeheid. Stralingswarmte in huis betekent dan een echt tonicum voor jong en oud, dat de bloedcirculatie stimuleert, alsook het metabolisme en de verwijdering van gifstoffen.

Stralingswarmte lijkt ook belangrijk voor de weerstand tegen infectieziekten zoals griep. 2000 jaar geleden beweerde de griekse arts Paemendides “Sta me toe koorts op te wekken en ik kan elke ziekte genezen”. Dat was nogal overdreven, maar illustreert wel het weerstand-versterkende effekt van koorts. Geregelde stralingswarmte produceert een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur, waardoor het afweersysteem wordt geaktiveerd.

HOGE BLOEDDRUK ?

Zoals reeds eerder uiteengezet (zie behaaglijke stralingswarmte), doet warmtestraling de bloedvaten onder de huid uitzetten, zonder dat dit onaangenaam aanvoelt. Bij luchtverwarming zou je de thermostaat al snel verlagen moest ze eenzelfde effekt teweeg brengen, omwille van een benauwde ademhaling. Indien aldus geen direkte warmte-overdracht naar de huid plaatsvindt, vernauwen zich de bloedvaten, waardoor het totale bloedvatvolume verkleint. Daardoor stijgt de bloeddruk, alsook de kans op spataderen, aderverkalking en hart- en vaatziekten.

Naast het vermijden van zout, vet, alcohol en tabak en het bevorderen van de lichaamsbeweging, zou stralingswarmte dan ook een vaste plaats moeten krijgen in het bestrijden van hoge bloeddruk en aanverwante ziekten. In de praktijk blijken infrarode saunas hoge bloeddruk sneller en efficienter te doen dalen dan daartoe ontwikkelde medicijnen.

BUITEN ADEM ?

Zoals eerder gesteld (zie behaaglijke stralingswarmte) laat de relatief koude kamerlucht bij stralingswarmte ons toe traag en rustig adem te halen. Dit brengt ook verademing voor vele mensen met chronische ademhalingsproblemen. Luchtbeweging is daarenboven het aktieve principe van luchtverwarming, dat ook het stofgehalte in de lucht verhoogt. Wanneer stofdeeltjes in kontakt treden met hete metaaloppervlakken en vervolgens terug in de kamerlucht terecht komen, zijn ze nog sterker irriterend voor de luchtwegen. Bij stralingswarmte zijn de luchtbewegingen beperkt en stofdeeltjes die een speksteenkachel worden ingezogen verdwijnen, indien ze al niet volledig verbrand zouden worden, door de schoorsteen naar buiten.

Luchtverwarming produceert erg dikwijls een droge kamerlucht, omdat de typisch koude muren de luchtvochtigheid absorberen. Droge lucht geeft niet enkel aanleiding tot een droge huid, maar irriteert ook in sterke mate de slijmvliezen van de luchtwegen. Huismijten en en schimmels vormen een andere belangrijke bron van ademhalingsproblemen. Beide ontstaan vooral bij condensatie aan vloeren en wanden, typisch voor luchtverwarming. Indien de muren van een woning onvoldoende dampdoorlatend zijn en de ventilatie ontoereikend is, zullen de muren uiteindelijk verzadigd worden met vocht, wat maar moeizaam kan worden hersteld. Met het zomerse binnenhuisklimaat van stralingswarmte, waarbij muren en kamerlucht ongeveer dezelfde temperatuur vertonen, blijft de luchtvochtigheid veel stabieler.

Om niet steeds dezelfde lucht in te ademen en de luchtvochtigheid stabiel te houden, moet de lucht in een woning minimaal om de 2 uur worden ververst. Gezien luchtverwarming vooral energie opslaat in die kamerlucht, vertegenwoordigt gezonde ventillatie dan ook een enorme enrgieverspilling. Met stralingswarmte wordt energie eerder in de muren opgeslaan dan in de kamerlucht, zodat ventillatie minder energieverlies oplevert. 1 kW stralingswarmte is dan ook in de praktijk veel meer waard dan 1 kW luchtwarmte.

VOORZICHTIG BESLUIT

Het is vandaag duidelijk dat stralingswarmte een rol kan spelen in het bestrijden van verschillende beschavingsziekten in relatie tot ademhaling, bloedcirculatie, metabolisme, vitaliteit en immuniteit. Het is evenwel nog onduidelijk hoe sterk deze bijdrage kan zijn. Laat dus a.u.b geen door Uw dokter voorschreven therapien links liggen omdat u een stralingswarmtekachel in huis hebt !